Studietur til Brussel

Tekst: Malin Sundby Revaa og Sunniva Thorsnes Grane
Foto: Hedvig Tønnesen

Det er et par uker siden vi i 2. Klasse på PR, kommunikasjon og media-linja ved Høgskulen i Volda satte oss på flyet ned til Brussel – Lobbylandet. Der lærte vi mer om lobbyisme og Norges samarbeid og relasjon til EU. Siden da har inntrykkene sunket inn, og vi ser tilbake på litt av det vi lærte på turen.

 

EU i vinden.

EU i vinden.

Vi ankom mandags kveld og fikk litt tid til å orientere oss før vi startet tirsdagen tidlig med besøk på Norway House, Norges offisielle representasjon i Brussel. Det er i dette bygget Norges EU-delegasjon holder til. EU-delegasjonens hovedoppgave er å representere Norge i kontakt med EU. De arbeider for å fremme og ta vare på Norges interesser i Brussel. Vi ble tatt godt i mot av Lars-Erik Hauge, som er informasjonsråd, og Lars Erik Nordgaard, som er næringsråd. De ga oss ett innblikk i deres hverdag og hvordan systemet i Brussel fungerer. Det å starte turen hos Norges offisielle representasjon i Brussel gav oss et innblikk i hvordan delegasjonen fungerer opp mot EU.

EU-delegasjon_JA_Kine_LV_Fredrik

Det er stor kamp om oppmerksomheten i Brussel, og det er en utfordring å spre informasjon. Både til de andre delegasjonene og EU, men kanskje særlig til media. I norske medier er det både liten interesse og liten kunnskap om det som foregår i Brussel. Dette gjør det vanskelig for den norske EU-delegasjonen å spre informasjon om viktige beslutninger som tas. Når man ser på hvor viktige disse beslutningene er for det norske folk kan man lure på hvorfor vi hører så lite om det som skjer i Brussel her hjemme.

Etter lunsj fikk vi møte finske Leena Brandt, presserådgiver for Finlands faste EU representasjon. Brandt fortalte om hennes arbeidsoppgaver, som minnet om oppgavene til den norske delegasjonen. Mye av arbeidet handler om å bringe folk sammen, og åpne opp for de viktige diskusjonene.

Leena Brandt jobber med kommunikasjon for den finske representasjonen i Brussel.

Leena Brandt jobber med kommunikasjon for den finske representasjonen i Brussel.

Brandt fortalte at Brussel ikke er en plass der man kan være liten og gjøre som alle andre. Man er nødt til være ekstrovert, spørre hvem folk er og hvor de er fra for å komme noen vei. Selv om Finland er et fullverdig medlem av EU fortalte Brandt at det også i Finland er lite medieoppmerksomhet rundt det som foregår i Brussel, spesielt de siste årene.

På onsdag startet vi dagen på Parlamentariumet, Europaparlamentet sitt besøkssenter i Brussel. Der fikk vi et innblikk i EUs historie, og store hendelser som har vært av betydning for Europa. Museet var svært moderne, med flere interaktive aktiviteter man kunne leke seg med. Dette var en gøyal start på dagen.

Lala

På Parlamentarium fikk vi blant annet oversikt over de ulike institusjonene EU har i Brussel. Og nei, vi er ikke på Facebook!

Deretter fikk vi et innblikk i den private og mer kommersielle siden av Norges representasjon i Brussel, nemlig Brusselkontoret og Pål Frisvold. Brusselkontoret hjelper bedrifter og organisasjoner å bli sett og hørt i Brussel, og Frisvold fortalte oss en om sine 4 lobbybud:

  1. Det er viktig å tenke europeisk

  2. Man må ha forståelse for arbeidsfordelingen

  3. Nettverk er alfa og omega

  4. Du må tro på systemet

Det nytter ikke

«Det nytter ikke å nevne «Norge» i annenhver setning om man vil noen vei i Brussel – tenk Europeisk!»

Brusselkontoret er hendig plassert ved Place de Luxembourge, som på mange måter er en møteplass for både offisielle og uoffisielle EU-representanter. Vi avsluttet onsdagen med lunsj her. Omringet av dresskledde menn og damer fikk vi føle litt på den typiske atmosfæren som er i Brussel ved lunsjtider. Vi benyttet kvelden til å prøve noen av Belgias kulinariske spesialiteter, nemlig “Moule Frites”, i tillegg fikk vi en smakebit på alt fra landes kjente fruktøl til Belgias beste hveteøl, Hoegaarden.

Og da var vi allerede kommet til den siste dagen, torsdag. På torsdag fikk vi møte Nic Baygert fra Brussels School, IHECS media and journalism. Han hadde et lærerrikt og interessant foredrag om lobbyisme i Brussel. Selv hadde han jobbet i EU-kommisjonen og har mye erfaring innenfor kommunikasjon og politikk. Med blant annet en PHD i Politisk Kommunikasjon, hadde han mye å fortelle om EU, og de forskjellige typene lobbyister man finner der.

Vi fikk også snakke med en av Baygerts tidligere kollegaer, Céderic Hanael. Hanael representere sitt eget byrå Arctic som jobber for å fremme miljøsaker i EU.

Hvordan man kommer seg rundt som miljø

Baygert og Hanael viste blant annet hvordan man kommer seg rundt som miljøforkjempere i Brussel.

Vi avsluttet turen med felles lunsj før vi ble spredt for hjemreise. Turen var veldig lærerik og det var spennende å se ting fra innsiden. Vi har fått en fantastisk mulighet til å se og lære fra de som virkelig vet hva som foregår i Brussel. Vi er svært fornøyde med at vi fikk besøke noen av representantene i den store EU-boblen og høre om deres hverdag, og det er ingen tvil om at klassen vil tilbake til Brussel enten det er i jobbsammenheng eller ferie!

Helt til slutt vil vi bare takke Høgskulen i Volda og lærerne våre for denne muligheten vi har fått. Ikke minst er vi svært takknemmelig for bedriftene og organisasjonene som tok seg tiden til å møte oss og fortelle om sitt arbeid i Brussel – Takk!

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *