Eksternpraksis: Kommunikasjonsforeningen

Åpningsfoto

Innsikt i kommunikasjonsbransjen? Hyggelige kolleger? Kontor på Karl Johan? Varierte oppgaver og reelt ansvar? Velkommen som praksisstudent hos Kommunikasjonsforeningen.
Av Haakon Stensrud

Eksternpraksisen som vi PR-studenter i Volda er så heldige å få ta del i er for mange høydepunktet i utdanningen, og for de fleste kan valget av praksisplass være minst like utfordrende og vrangt som en sekstimers eksamen i en svett gymsal på idrettsbygget.

Det samme gjaldt naturligvis også for undertegnede, men etter å ha hørt og lest om tidligere studenters opplevelser hos Kommunikasjonsforeningen ble valget mye enklere. Dette virket som et sted der en fikk bryne seg på en rekke kommunikasjonsfaglige oppgaver og utfordringer – og hva mer kan vel egentlig en ivrig kommunikasjonsstudent ønske seg?

Som leser av denne bloggen er sannsynligheten stor for at du allerede er kjent med Kommunikasjonsforeningen, men for ordens skyld: Norsk kommunikasjonsforening er landets største faglige interesseorganisasjon for kommunikasjonsmedarbeidere, med over 4000 medlemmer fra hele landet.

Etter å ha kommet rimelig trygt frem til hovedstaden der Kommunikasjonsforeningen har sine lokaler og innflyttingsfestet meg inn i en leilighet på St. Hanshaugen med to gode studiekamerater nærmet første praksisdag seg med stormskritt.

Varm velkomst og spennende, varierte oppgaver
I Volda verserer det mørke og morbide vandrerhistorier blant praksisnervøse studenter om praktikanten som møtte opp til praksis og ble gjenglemt i lobbyen. Historier om studenter som ble plassert innerst på praksisplassens dunkle kontorhjørne for siden å bli forlatt og glemt. Skrekk og gru til den som skulle havne på et slikt sted, med andre ord!

Etter fem minutter hos Kommunikasjonsforeningen var det klart at dette var så langt fra en slik praksisplass som man kunne komme! I foreningens sekretariat er det fem ansatte på heltid, og de tok seg god tid til å introdusere seg selv og hva de jobbet med over en kaffe og jeg fikk utdelt klare arbeidsoppgaver samt hva de forventet av meg som praksisstudent. Med andre ord fikk jeg et særdeles godt førsteinntrykk og jeg kom raskt i gang med oppgavene, som blant annet bestod av:

  • Ansvar for å rekruttere og lede frivillige under Kommunikasjonsforeningens årlige arrangement Kommunikasjonsdagen.
  • Produsere en åpningsvideo for Kommunikasjonsdagen.
  • Være skribent og fotograf for fagbladet Kommunikasjon.
  • Skrive for bloggen PRPrat.
  • Hjelpe til med drift og oppdatering av nettsidene kommunikasjon.no
  • Ellers ta på meg andre øvrige oppgaver som skulle dukke opp.

Jeg fikk også mye frihet (og dermed ansvar) til hvordan jeg ønsket å løse oppgavene, noe jeg satte stor pris på!

Kommunikasjonsdagen

Kommunikasjonsdagen

Foto fra Kommunikasjonsdagen tatt av frivillig fotograf Frida Marie Grande, se flere foto fra dagen her.

Kommunikasjonsforeningen arrangerer en rekke kurs og arrangement, men det desidert største arrangementet er den årlige Kommunikasjonsdagen. Her samler foreningen kommunikatører fra hele landet til en dag fylt med faglig innhold og tilbyr en gyllen anledning til å sosialisere med bransjekollegaer over ett (eller betydelig flere) glass med bobler.

Temaet i år var «fremtidens kommunikasjonsavdeling» og dagen gikk av stabelen i slutten av mars. Etter hvert som antall påmeldte i stor fart nærmet seg grensen på 600 ble Kommunikasjonsdagen et naturlig fokus under praksisperioden.

Et av oppdragene mine var som nevnt lage en kort åpningsfilm som skulle vises på storskjerm for å starte dagen. I tråd med årets tema valgte vi å fokusere på «fremtidens kommunikatører» – oss studenter med andre ord!

Jeg hadde det mye moro med å lage denne videoen, og benyttet anledningen til å reise rundt i Oslo for å besøke og utforske organisasjoner, bedrifter og utdanningsplasser. I videoen ser du studenter fra Volda, BI og Markedshøyskolen som blant annet var utplassert på steder som Avinor, Kulturmeglerne, Nucleus, Amnesty og Nationaltheatret for å nevne noe!

Hovedansvaret mitt var imidlertid å rekruttere og lede frivillige. Å rekruttere frivillige kan til tider være sjansespill, og jeg har tidligere vært med på arrangement som mildt sagt ikke har fungert optimalt. Når det kom til de frivillige som lot seg rekruttere til Kommunikasjonsdagen var dette langt fra tilfelle! Vi fikk inn frivillige fra hele landet, og uten unntak var de alle positivt innstilte, engasjerte og arbeidslystne. Kommunikasjonsdagen hadde aldri kunnet blitt gjennomført så godt uten dem, og det var oppløftende å se at Norge har mange dyktige fremtidige kommunikatører!

Fagbladet og andre oppgaver

Fagbladet_foto

Øverst fra venstre: Medierådgiver i Miljøpartiet De Grønne Aud Hegli Nordø, kommunikasjonsdirektør i NAV Andrea Kilen, kommunikasjonsdirektør i TV2 Rune Indrøy og merkevaresjef i Flytoget Lena Nesteby var blant dem som lot seg bli foreviget av undertegnede for fagbladet Kommunikasjon.

Kommunikasjonsforeningen har et fagblad som publiseres 6 ganger i året og tar opp saker som er aktuelle i bransjen. Her fikk jeg muligheten til å bidra med tekst, foto og innspill. Gjennom arbeidet med fagbladet fikk jeg møte mange flinke folk og fikk mer innsikt i kommunikasjonsbransjen enn hva jeg ellers kunne fått fra lesesalene på Berte Kanutte-huset – og nettopp det er jo også selve poenget med en praksisperiode!

Foruten dette gjorde jeg en rekke andre småoppgaver. Det er mye annet spennende å fortelle, blant annet om Kommunikasjonsforeningens arbeid for et norsk lobbyregister, kursvirksomhet og foreningens neste Høstseminar i Lillehammer, men som det dessverre ikke er nok plass til i denne bloggposten til å kunne rettferdiggjøre. Kort oppsummert satt jeg sjeldent eller aldri uten noe å gjøre hos Kommunikasjonsforeningen!

Sosialt
Som nevnt er det kun fem ansatte på heltid i Kommunikasjonsforeningens sekretariat (noen flere jobber deltid, men er der ikke daglig). Det er med andre ord et veldig hyggelig og lite miljø på kontoret. I stedet for en kantine handler foreningen inn mat til hele uka, og med dette dekket vi bord og tok en velfortjent lunsj over sammen – et flott sosialt avbrekk fra dagens arbeidsoppgaver.

Ellers er foreningen veldig flinke til å feire og skape god stemning. Under praksisperioden feiret vi alt fra godt gjennomført arbeid til kollegaers bursdager og det sier seg selv at det hjelper godt på motivasjonen!

Alt i alt hadde jeg et glimrende opphold som praksisstudent hos Kommunikasjonsforeningen, og kan absolutt anbefale fremtidige prakssisstudenter å ta turen til deres lokaler i Kongensgate 31!

Avslutningsfoto

Kommunikasjonsforeningens sekretariat tok far vel på sin egen måte!

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *