Småprat og nettverksbygging

Av Emilie Løwe Solberg

Torsdag 6. November arrangerte Kommunikasjonsforeningens studentlag i Volda Linkedin- kurs med Even Sandvold Roland. Roland holdt også foredrag i Volda under Kommunikasjonsdagen i høst. De som hadde hørt han da, var svært fristet til å høre han enda en gang. Roland har en evne til å trekke til seg oppmerksomheten til studentene med humor, alvor og et smittende engasjement.

Linkedin-kurset handlet ikke bare om Linkedin og hvordan du på best mulig måte kan fremstille deg selv til fremtidig arbeidsgiver på nettet, men også om nettverksbygging. Mange ser kanskje for seg en 50 år gammel mann med dress og grått hår som forteller om hvor viktig småprat er. Tvert imot. Roland er 24 år og har allerede masse erfaring fra kommunikasjonsmiljøet. Han forteller at det ikke er sånn småprat og nettverksbygging er. Det handler om å ta seg selv i skinnet, gå bort og prate med den personen du nettopp har hørt et foredrag av. Ta opp den telefonen, og ring til virksomheten du vil jobbe hos. Og sist men ikke minst, ikke gi opp etter første forsøk.

Nettverksbygging handler om å ha et bevisst forhold til relasjonene sine og bruke de ressursene for hva de er verdt. Relasjonene utgjør ressurser gjennom tilgang til andre mennesker. I dagens samfunn er det svært mange som utdanner seg innen samfunnsøkonomiske og administrative fag. Slik flere sjefer i store bedrifter har sagt, så er alle arbeidssøkerne like for dem. Det er derfor det er viktig å skille seg ut.

For å skape viktige relasjoner i arbeidslivet må du først og fremst ringe direkte. Om du skal klare å få noe tilbake, må du vekke deres interesse ved å først gi dem noe. For eksempel noe så enkelt som å invitere på kaffe.

Din papir-CV er ikke den eneste CV’en din. Google er din egentlige CV. Dukker det opp svært lite om deg eller omtaler som kan oppfattes negativt når du googler deg selv, vil dette være negativt i en jobbsøkningsprosess. Det er selvfølgelig også viktig at den informasjonen om dine tidligere erfaringer og ferdigheter er relevant for din fremtidige jobb.

Du har kanskje lest flere steder at det er farlig med informasjonen og bilder liggende ute på nettet om deg når du søker jobb. Roland mener tvert imot, selv om tallene vipper mer mot. Han mener at de 68% der folk har fått jobb grunnet noe som har stått på nettet, er viktigere og han ser større muligheter enn ulemper ved informasjon om deg på nett.

Da kurset til Roland var over var det ikke annet å gjøre enn å opprette profil på LinkedIn og sørge for å følge alle hans råd for å bli så synlig og attraktiv som overhode mulig.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *