Ja til mer praksis i utdanningen!

Skrevet av: Marte Vasbotten

Det er viktig å ha knagger å henge det teoretiske på. Derfor må det være mer tilrettelagt med praksis i PR-utdannelsen. Å få sin første jobb etter bachelorgraden kan være krevende. I en bransje hvor så å si alle jobbstillinger krever flere år med relevant erfaring, kan jeg ikke understreke nok hvor viktig det er med praksis internt og eksternt i studieløpet.

Tar vi en titt bort på journalistikkutdanningen ser vi at store deler av deres utdannelse er bygget opp på praksis, og her tror jeg vi har litt å lære. Jeg tror det er viktig at vi har prøvd svette litt mens vi blir grillet i TV-studio, at vi har håndtert krisesituasjoner, skrevet pressemeldinger og jobbet i team om større prosjekter over en lenger internpraksisperiode. Det er det som venter oss i arbeidslivet. Selv om Habermas og Horkheimer er veldig gode å ha i den teoretiske grunnmuren, er ikke det alene nok når man skal ut i arbeidslivet. Man trenger praksiserfaring for å prøve og feile. Det er jo tross alt feilene vi lærer mest av.

Snart avslutter jeg en 9 uker lang praksis i kommunikasjonsavdelingen til IKEA Norge, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har så bratt læringskurve som jeg har hatt i løpet av disse ukene. Hadde ikke
bachelorutdanningen hatt denne eksterne praksisperioden, tror jeg at jeg hadde vært mye dårligere rustet når jeg skulle startet i min første jobb. Hadde jeg hatt mer praksiserfaring fra Høgskulen, så hadde jeg kanskje vært enda bedre rustet.
Nå mener jeg at man kan opparbeide seg mye av erfaringen fra fagrelevante organisasjoner og foreninger, eller gjennom internships ved siden av skolen. Men jeg mener dette er noe man skal kunne legge til praksisen man får på skolen.

Jeg tror at selv om vi som er nyutdannede fremdeles kan ha en sjans på jobbene som stiller krav til flere år i bransjen, hvis vi har opparbeidet oss nok erfaring gjennom praksis i studieløpet, og ved siden av studiene!

Ein tanke om “Ja til mer praksis i utdanningen!

  1. Tusen takk for bra innlegg!
    Dette skal vi følge opp. Siste studentevalueringa viser noko av det same. Vi har lagt inn meir praksis og fleire prosjekt for dei siste kulla. I tillegg utvidar vi tilboda om innføringskurs (praktiske og tekniske).
    Vi har no frå om lag 14 veker praksis første året og opp til 18 veker tredje året.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *